Restaurangglas

Restaurangglas är en viktig del servicen gentemot gästerna, och en del av hela ditt restaurangkoncept. Glas fascinerar, och ett snyggt glas höjer definitivt intrycket av måltiden du serverar, och givetvis av drycken till den.


Oavsett om du är ute efter enkla restaurangglas, eller de riktigt eleganta för finare middagar, finner du här ett varierat utbud av olika glasserier. Läs mer...


Restaurangglas  Köpguide... fortsättningDet är oundvikligt att ett och annat glas går sönder emellanåt, och då är det en fördel om du från början har valt restaurangglas ur etablerade serier som går att komplettera.

Kvalitet: Det är väsentligt att fundera över kvalitet. Restaurangglas ska klara maskindisk och hanteringen i samband med detta, och ändå se klara och fräscha ut dag efter dag. Restaurangglas från glasbruk som arbetar med härdat glas, just för restauranger, är ett bra val. En fördel med härdade glaskvaliteter, är att nagg lättare undviks, inte minst väsentligt i samband med diskhanteringen.

Börja med dryckesmenyn: Vilken typ av restaurangglas du ska välja, beror på vilken inriktning din verksamhet har. Gör din dryckesmeny först, och köp sedan restaurangglas så att det passar till just din meny. Startar du en bar, gå igenom vad du ska sälja och till vilka priser. Införskaffa sedan de glasmodeller som passar till utbudet. Med den här ordningen köper du rätt glas från början och inga extra "hyllvärmare", som som sedan bara står där.

Modell: Vanliga stapelbara restaurangglas är praktiskt för t ex. caféer, lunchserveringar och storköksmatsalar i skolor, sjukhus o dy. Ska du servera vin, behövs restaurangglas på fot av något slag, från olika sorters glas för vita och röda viner, dessertviner etc. Ölglas i olika storlekar går också åt. Om budgeten är begränsad och det gäller att satsa på endast en eller kanske två olika glasmodeller, rekommenderar vi att satsa på ett allglas 22 eller 25 cl med liten fot, då kan du servera både vita och röda viner, samt öl eller vatten, i samma sorts glas. Komplettera gärna med med ett vanligt enkelt restaurangglas i en mellanstorlek. För barer behövs däremot många sorters glasmodeller  ‒  öl, vin, vatten, drinkglas av olika modeller, shotglas, mm.

Färg: Transparenta glas passar bäst i restaurangmiuljö. att kunna se drycken och dess färgspel är en del av njutningen för gästen. Färgade glas kan vara mycket snygga, men dryckerna gör sig inte på samma sätt. Låt drycken tala för sig själv.

Utan fot:  En modern och minimalistisk serveringsvariant, är att servera vin i ett snyggt glas utan fot. Det är kanske något utmananade, och vinets temperatur stiger fortare om gästen håller mycket i sitt vinglas, men kan vara värt risken om man eftersträvar en viss stil. (Att de troligen håller längre utan smäckra stjälkar, får man på köpet.)

Dessertvinsglas: Skall din restaurang servera dessertviner, bör du investera i korrekta dessertvinsglas från början. Dessa bör vara små eftersom dessertviner dels har högre alkoholhalt, och dels ska drycken kunna "styras" till bakre delen av munnen så att sötman inte blir för stark.